Εκτυπώνει εσκεμμένα η Panini περιορισμένη έκδοση ή σπάνια αυτοκόλλητα;

Όχι. Κάθε συλλογή αποτελείται από έναν αριθμό αυτοκόλλητων που έχουν εκτυπωθεί σε ένα ή δύο φύλλα, τα οποία με τη σειρά τους περιέχουν ένα αντίτυπο από κάθε αυτοκόλλητο και εκτυπώνονται σε ποσότητα ίδια με αυτή των άλμπουμ.  

Πότε παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αυτοκόλλητα;

Τα αυτοκόλλητα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη συλλογή 1971-72 Calciatori. Αρχικά, τα αυτοκόλλητα κατασκευάζονταν από ελαφρύ χαρτόνι και οι συλλέκτες έπρεπε να το κολλούν στο άλμπουμ με κόλλα. Στο τέλος της δεκαετίας των '60 προσκολλήθηκε «celline» - μικρά κολλητικά τρίγωνα διπλής όψης - στο πίσω μέρος των αυτοκόλλητων για να μπορούν να κολληθούν στο άλμπουμ χωρίς τη χρήση κόλλας.

Γιατί η αρχική έκδοση του ανάποδου παίκτη έχει κόκκινη φανέλα, λευκό σορτς και μαύρες κάλτσες με κίτρινη μπορντούρα;

Για να μην είναι δυνατό να ταυτιστεί με καμία συγκεκριμένη ιταλική ομάδα και να αντιπροσωπεύει, συνεπώς, όλους τους παίκτες γενικά. 

Ποιος παίκτης εμφανιζόταν στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Calciatori;

Ο Σουηδός παίκτης Nils Liedholm, ο οποίος εκείνο τον καιρό έπαιζε για την AC Milan και ήταν μέλος του θρυλικού τρίο επιθετικών που ήταν γνωστό ως «Gre-No-Li» (μαζί με τους Gren και Nordhal). 

Πόσα πακέτα αυτοκόλλητων παράγει η Panini το χρόνο;

Κατά μέσο όρο, η Panini παρήγαγε 1 δισεκατομμύρια πακέτα το χρόνο, στις τελευταίες σεζόν. Αυτό ισούται με 6 δισεκατομμύρια αυτοκόλλητα!  

Πόσο πακέτα πωλήθηκαν για την πρώτη συλλογή Calciatori;

3 εκατομμύρια, που αυξήθηκαν σε 15 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο και σε 29 εκατομμύρια το χρόνο μετά από τον αυτόν. 

Ποιος εφηύρε τις συλλογές Panini;

Ο Giuseppe Panini, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1961, αφού ήταν στο παρελθόν διευθυντής στην εταιρεία διανομής εφημερίδων των αδελφών Panini (1955). Ο αδελφός του ο Benito ξεκίνησε μαζί του στην επιχείρηση, ενώ τα άλλα τους αδέλφια, οι Umberto και Franco επίσης συμμετείχαν στην εταιρεία το 1963. Ο Giuseppe Panini απεβίωσε στις 18 Οκτωβρίου 1996, στην ηλικία των 71 ετών. 

Πότε γεννήθηκαν τα αυτοκόλλητα/κάρτες;

Το πρώτο γνωστό αυτοκόλλητο/κάρτα ήταν μέρος μιας σειράς που εξέδωσε η λιθογραφία Bognard του Παρισιού το 1867, για να απεικονίσει τα περίπτερα στην παγκόσμια εμπορική έκθεση εκείνης της χρονιάς. Ακολούθησαν οι κάρτες τσιγάρων του Marquis of Lorne, δηλαδή οι εικόνες σε χαρτόνι που χρησιμοποιήθηκαν από το 1879 στις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τα πακέτα τσιγάρων της ίδιας επωνυμίας.

Τι είναι το «fifimatic»;

Είναι το μηχάνημα αυτόματης συσκευασίας που εφηύρε ο Umberto Panini: συλλέγει τα αυτοκόλλητα (ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τη σειρά) και τα συσκευάζει. Το μηχάνημα μετά στέλνει τις συσκευασίες που ήδη περιέχουν τα πακέτα αυτοκόλλητων. 

Ποια χρονιά ξεκίνησε η Panini να δημοσιεύει το «L’Almanacco Illustrato del Calcio Italiano» (Ο Εικονογραφημένος Οδηγός του Ιταλικού Ποδοσφαίρου);

Το 1970, αυτός ο τίτλος, υπό την καθοδήγηση του Luigi Scarambone, αποκτήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Carcano. Πριν από αυτό, είχε δημοσιευτεί από την Rizzoli και είχε γραφεί από τους Leone Boccali (τον θρυλικό αθλητικό δημοσιογράφο που το δημιούργησε το 1939) και De Vecchi. 

Γιατί το λογότυπο Panini είναι ένας ιππότης;

Επειδή ο Giuseppe Panini, ο οποίος λάτρευε τους γρίφους και τα παζλ, δημιουργούσε τα δικά του σταυρόλεξα με το ψευδώνυμο «Ο Ιππότης». Τη δεκαετία των '70, υπήρχε επίσης ένα περιοδικό για τους συλλέκτες αυτοκόλλητων Panini, του οποίου ο υποστηρικτής ήταν ο «Pipino ο Ιππότης» (το Pipino είναι υποκοριστικό του Giuseppe). 

Ποια ήταν η πρώτη συλλογή αυτοκόλλητων που δεν ήταν Calciatori της Panini;

Το «Aerei e Missili» (Αεροπλάνα και Πύραυλοι) το 1965, ακολουθούμενο από το «Animali di tutto il mondo» (Ζώα του Κόσμου). 

Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκόλλητο της Panini που εκτυπώθηκε;

Μια φωτογραφία του Bruno Bolchi, αμυντικού και αρχηγού της Inter Milan. 

Πόσο κόστιζε το πρώτο πακέτο Calciatori;

10 λίρες (περίπου 0,5 ευρώ) και περιείχε μόνο 2 αυτοκόλλητα.

Τι είναι το «Il feroce saladino»;

Ήταν ένα διαφημιστικό αυτοκόλλητο που εκτυπώθηκε το 1937 για την Perugina - μια ιταλική εταιρεία σοκολάτας - το οποίο, λόγω ενός λάθους στη διανομή, έγινε πολύ σπάνιο στα περισσότερα μέρη της Ιταλίας, φτάνοντας συνεπώς εκπληκτική αξία για εκείνη την εποχή. 

Πότε παρουσιάστηκαν οι πολύγλωσσες λεζάντες για πρώτη φορά;

Το 1970, για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που μια συλλογή αυτοκόλλητων πωλούνταν και κυκλοφορούσε σε διεθνή επίπεδο.  

Ποιο ήταν το πρώτο άλμπουμ αυτοκόλλητων που δημοσιεύτηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου;

«Μεξικό 70». Αυτό το άλμπουμ συνέπεσε με την τελευταία διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, στο οποίο η νικήτρια ομάδα απονεμήθηκε το ιστορικό τρόπαιο Jules Rimet που μετά αντικαταστάθηκε από το σημερινό FIFA WORLD CUP το 1974. 

Τι αναπαριστά ο ανάποδος παίκτης - το σύμβολο της Calciatori Panini;

Είναι ανάποδο σουτ πάνω από το κεφάλι από τον Carlo Parola της Juventus.